Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Σε "ελεύθερη πτώση" το αργό


Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2007 υποχωρούν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται σήμερα κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι και, πιο συγκεκριμένα, στα 54,67 δολάρια με απώλειες 2,7% ή 1,49 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι χτες το συμβόλαιο έκλεισε με απώλειες 3,17 δολαρίων ή 5,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 56,16 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού τύπου Brent Δεκεμβρίου κινείται επίσης έντονα πτωτικά, κατά 1,77 δολάρια ή 3,4% στα 50,60 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 3,34 δολαρίων χτες, στα 52,37 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η διαπραγμάτευση των συμβολαίων Δεκεμβρίου για το brent, ενώ το συμβόλαιο Ιανουαρίου διαπραγματεύεται με απώλειες 1,20 δολαρίων στα 53,32 δολάρια το βαρέλι. Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), Nobuo Tanaka, φέρεται να δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Επιτροπής για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009 «είναι περισσότερο από πιθανή» στην επόμενη μηνιαία έκθεσή της.

Σήμερα εξάλλου ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ύψος των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ενδέχεται να παρουσιάσουν αύξηση λόγω της ήδη μειούμενης ζήτησης. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο διαπραγματεύεται με κέρδη 0,75% έναντι του ευρώ στα 1,2410 δολ./ ευρώ, ενώ κινείται ανοδικά και έναντι του γεν, στα 95,58 γεν/ δολάριο με κέρδη 0,61%.

Πηγη: Capital.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω λόγω του επερχόμενου χειμώνα στην Ευρώπη,οτι η ζήτηση σε λιγο καιρό θα αυξηθεί.Ειδικά ακόμα στην Ελλάδα ο χειμώνας ακόμη δεν εχει κάνει την ..εμφανισή του,όπως και στις μεσογειακές χώρες με εξαίρεση καποιες περιοχές βλ Πορτογαλία.

bigman είπε...

Πολυ μικρη επιρροη Μανθο θα παιξει. Η μεγαλυτερη φυσικα ειναι η επερχομενη υφεση παγκοσμιως οποτε συντομα θα δουμε την τιμη κατω απο τα $50 το βαρελι. Τουλαχιστον να γεμισουμε κ κανενα φτηνο ρεζερβουαρ!!