Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Χρηματοπιστωτική κρίση

Συντονίζουν τη δράση τους οι «27»

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 13:40

Τις διαφορές τους καλούνται να λύσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να παρουσιάσουν την κοινή τους θέση στη Διεθνή Διάσκεψη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι «27» θα διαπραγματευτούν σήμερα πάνω σε δύο θέσεις. Η πρώτη είναι «το χαρτί» της Γαλλικής Προεδρίας με τίτλο «νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική» και η δεύτερη αφορά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η γαλλική πρόταση
Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από έντεκα συγκεκριμένες αρχές, όπως ένας νέος κώδικας συμπεριφοράς, αποτελεσματικότεροι εποπτικοί μηχανισμοί, περισσότεροι έλεγχοι, αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων και καταγραφή όλων των εταιρειών αξιολόγησης οικονομικών κινδύνων.
Επιπλέον, η Γαλλική Προεδρία, θεωρεί απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να καταστεί ο βασικός οργανισμός που θα είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο.
Ωστόσο, οι πιο φιλελεύθερες χώρες όπως η Αγγλία και η Σουηδία, έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη γαλλική πρόταση, κρίνοντας ότι παραείναι λεπτομερής και περιέχει πολλούς κανόνες.
Από την άλλη, οι Γερμανοί τόνισαν ότι ορισμένα σημεία της γαλλικής πρότασης δίνουν την εντύπωση ότι επιδιώκεται δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που θα «καπελώνει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Οι προτάσεις Κομισιόν
Παράλληλα, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αφορούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή των εθνικών σχεδίων στήριξης των τραπεζών, την στήριξη των χωρών μελών (κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την ευελιξία που προβλέπεται, σε «εξαιρετικές περιστάσεις», όπως η σημερινές, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις.
Τέλος, οι 27 θα συζητήσουν τη δημιουργία μιας «ομάδας κρίσεων» (Cellule de Crise), η οποία θα συγκαλείται εκτάκτως και απόρρητα, εάν κρίνεται απαραίτητο. Θα αποτελείται από εκπροσώπους της ΕΚΤ, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της χώρας που έχει την προεδρία της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ναυτεμπορικι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουν αμέσως οι ελληνικές τράπεζες,να το "παίζουν" δύσκολες σχετικά με την οικονομική"ένεση" των 28 δις για τόνωση της οικονομίας!Δεν θέλουν να το κράτος να μπεί στο ΔΣ και επιπλέον να κόψουν την "κάνουλα" των μπόνουν.Δεν επιτρέπεται λέει η κυβέρνηση να έχουν μισθό μεγαλύτερο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος.Ο δοιηκητής της Τράπεζας τηε Ελλαδος αμοίβεται με το ποσο των 25000 ευρώ μηνιαίος.Τα "γκόλντεν μπους"δηλαδή πόσα παίρνουν;...Με επιασε πονοκέφαλος Γιάννη!!